Graffitifestés és kiállítás a PP Centerben

Magyarország több mint 30 vezető graffitise és képzőművésze vasárnapig festi meg a Szentendrei úti PP Center 130 méter hosszú, 2,5 méter magas betonkerítését Budapesten. A street art akcióban résztvevő alkotók képzőművészeti munkáiból pedig vasárnap nyílik kiállítás ugyanott, a Partizán Műterem és Galéria kiállítócsarnokában.

Az OOPS Partizan Street Session elnevezésű művészeti akcióban a legjobb graffitisek vesznek részt. A szervezők főként azokat hívták meg, akiknek van képzőművészeti aktivitásuk is – mondta el Pátkai Marcell, a Partizán galéria vezetője az MTI-nek.
A kiállítócsarnokban nyíló tárlaton a falfestésben résztvevő művészek korábbi táblaképeit és térinstallációit mutatják be Kint és bent – Otthonom a város témában a Sziget fesztivál ideje alatt.
A galéria vezetője elmondta: a graffitik elkészítésénél az alkotók előre meghatározott színeket – fehéret, szürkét, feketét, pirosat és mentazöldet – használnak, hogy a nagy kép egységes, összefüggő látványt nyújtson.
Van, aki városképet, graffitis figurát és különféle feliratokat fest a falra vagy terepmintás tipográfiát (betűket) készít. A Partizán galéria művésze, Huszti János csipkemintát, míg Ladányi-Tóth Miklós faragott festékhengerrel visz fel különféle alakzatokat a felületre.
A Neopaint csoport tagjai mellett az akcióban részt vesz például az infopapa, Secco & Freshko, Paul Mutant, Olay, Petyka, Kast, Fork, Goir, Void, Teil, Tape, Halr, Brah-man, Hokedli, Kis kakas, Marci, Hoek, Riado, Nikon, Egon, Rifle, Anti, Babos Zsili Bertalan, valamint Ezer Ákos.
A képzőművészeti kiállítás tematikájáról szólva a galéria vezetője hangsúlyozta: “meg akarjuk mutatni kint is, hogy mi zajlik a PP Center falai között bent, ahol az elmúlt pár évben komoly kulturális élet formálódott”.
Hozzátette, hogy a pályázatoknak köszönhetően színházi próbáknak, előadásoknak és cirkuszi bemutatóknak is helyet adott a központ.
A galéria vezetője azt is elmondta, hogy a képzőművészeti tárlattal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a graffiti is művészetnek számít. Alkotói pedig olyan komoly vizuális kultúrával és képzőművészeti munkákkal rendelkező emberek, akik az utcán is képesek értéket létrehozni és közkinccsé tenni.

MTI