Graffitifestés és kiállítás a PP Centerben

Magyarország több mint 30 vezető graffitise és képzőművésze vasárnapig festi meg a Szentendrei úti PP Center 130 méter hosszú, 2,5 méter magas betonkerítését Budapesten. A street art akcióban résztvevő alkotók képzőművészeti munkáiból pedig vasárnap nyílik kiállítás ugyanott, a Partizán Műterem és Galéria kiállítócsarnokában.

Az OOPS Partizan Street Session elnevezésű művészeti akcióban a legjobb graffitisek vesznek részt. A szervezők főként azokat hívták meg, akiknek van képzőművészeti aktivitásuk is – mondta el Pátkai Marcell, a Partizán galéria vezetője az MTI-nek.
A kiállítócsarnokban nyíló tárlaton a falfestésben résztvevő művészek korábbi táblaképeit és térinstallációit mutatják be Kint és bent – Otthonom a város témában a Sziget fesztivál ideje alatt.
A galéria vezetője elmondta: a graffitik elkészítésénél az alkotók előre meghatározott színeket – fehéret, szürkét, feketét, pirosat és mentazöldet – használnak, hogy a nagy kép egységes, összefüggő látványt nyújtson.
Van, aki városképet, graffitis figurát és különféle feliratokat fest a falra vagy terepmintás tipográfiát (betűket) készít. A Partizán galéria művésze, Huszti János csipkemintát, míg Ladányi-Tóth Miklós faragott festékhengerrel visz fel különféle alakzatokat a felületre.
A Neopaint csoport tagjai mellett az akcióban részt vesz például az infopapa, Secco & Freshko, Paul Mutant, Olay, Petyka, Kast, Fork, Goir, Void, Teil, Tape, Halr, Brah-man, Hokedli, Kis kakas, Marci, Hoek, Riado, Nikon, Egon, Rifle, Anti, Babos Zsili Bertalan, valamint Ezer Ákos.
A képzőművészeti kiállítás tematikájáról szólva a galéria vezetője hangsúlyozta: “meg akarjuk mutatni kint is, hogy mi zajlik a PP Center falai között bent, ahol az elmúlt pár évben komoly kulturális élet formálódott”.
Hozzátette, hogy a pályázatoknak köszönhetően színházi próbáknak, előadásoknak és cirkuszi bemutatóknak is helyet adott a központ.
A galéria vezetője azt is elmondta, hogy a képzőművészeti tárlattal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a graffiti is művészetnek számít. Alkotói pedig olyan komoly vizuális kultúrával és képzőművészeti munkákkal rendelkező emberek, akik az utcán is képesek értéket létrehozni és közkinccsé tenni.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.