Kilátót adtak át Szekszárdon, a kék túra útvonal mentén

Átadták csütörtökön Szekszárdon, a Bati-keresztnél, a kék túra útvonal mentén épült kilátót, a Szekszárdi-dombság egyik legmagasabb pontján emelt építmény a Gemenc Zrt. legújabb turisztikai fejlesztése.

A létesítményt Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, Csonka Tibor, az erdőgazdaság vezérigazgatója és Ács Rezső, Szekszárd polgármestere avatta fel ünnepélyesen.
Csonka Tibor elmondta, hogy a 280 méter magas dombon épült kilátó egyedülálló turisztikai attrakció, ahonnan észak felé a Tolnai Hegyhát és a Dél-Mezőföld települései, dél-nyugatra a Völgység és a Kelet-Mecsek látható, és a távolban feltűnik Paks és Kalocsa is. A magaslat eddig nem ismert nézőpontból mutatja meg a szekszárdi borvidéket, és a Sárközt egészen Bajáig.
A dél-dunántúli kék túra, a Magyar Zarándokút és a Mária-út közelében elkészült, húsz méter magas  kilátó mellett parkolót, fedett pihenő helyet és tűzrakókat is építettek. A Szekszárdtól nyugatra elterülő, közel 600 hektáros sötétvölgyi erdőtömbben a Gemenc Zrt. bátaszéki erdészete pihenőhelyeket, forrásfoglalást, játszóhelyet magába foglaló kiránduló erdőt alakított ki az elmúlt években, ami eddig is a turisták kedvelt célpontja volt.
Csonka Tibor kitért arra is, hogy a Gemenc Zrt. kötelességének érzi, hogy védje és bemutassa a pannon táj értékeit. Az országos kék túra útvonalán, Nyári-legelő és Baja között két híd megépítésével alakítottak ki új turistaútvonalat. Az elmúlt évben Baján a kerékpáros, gyalogos és vízi túrázók számára hozták létre a gemenci vándorpontot,  Keselyűsben pedig átadták a Gemenc északi kapuját jelentő fogadó épületet.
A szekszárdi kilátó, amely gépkocsival, dűlőutakon is megközelíthető a középkorban elpusztult Bat község emlékére állított kereszt közelében magasodik.
A létesítményt 32,5 millió forintos beruházással, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap 26,5 millió forintos támogatásával építette a gemenci erdőgazdaság.