Tényleg orvosság van fűben, fában – gyógynövényben?

Talán egy évvel ezelőtt elmentem az egyik barátnőmmel vásárolni, aki arról számolt be, hogy meghűlés miatt most muszáj hársfavirág teát vennie. Meglepődtem ezen, mert bár tudtam, hogy sokan isznak különféle gyógyteákat a hasonló bajaikra, de a mi családunkban ez nem volt divat, így nem igazán ismerem ezeket a keverékeket. Kíváncsian léptem be a gyógynövény boltba.
Végül meg is vettük a hársfa virágzatot, és ezen kívül itt tudtam meg, hogy levendula „teát” szoktak inni magas vérnyomás ellen, hogy a zsálya tea gyulladás és izzadáscsökkentő, valamint hogy a csalánlevélből készült tea fogyasztó hatású, mert vízhajtó hatása van.
Érdekes, hogy a különféle gyógynövény készítmények mennyire sokféle betegségre jók. Bár úgy gondolom, hogy nem pótolnak egy orvosi vizsgálatot, és hogy a legtöbb betegség kezelése esetén érdemes az orvosok tanácsára hallgatni. Viszont tény, hogy hallottam olyan eseteket, mikor komolyabb betegségek gyógyulásában is segítettek különféle természetgyógyászat által népszerűsített gyógyszerek. Például az egyik rokonom szokta emlegetni, hogy egy gyerekkori barátja ilyen készítmények segítségével gyógyult meg a rákból.
A gyógynövények pozitív hatásáról hallottam egy izgalmas beszámolót, mikor Hajdúszoboszlón egy 17. századi tájházban tettem látogatást. A házban élő, és dolgozó múzeumpedagógus bemutatta nekünk a kertben termesztett gyógynövényeket, melyeket már évszázadok óta használ a népünk. Meglepve hallgattam a beszámolóját, és kiderült, hogy jóformán nincs olyan betegség, melynek gyógyítására ne lettek volna alternatívák egy „hétköznapi” 17. századi kertben.

Manapság a legegyszerűbb gyógynövény teákat, készítményeket már egy egyszerű szupermarket-, vagy reformélelmiszer polcain is megtaláljuk.