A parketta választás két legfontosabb kérdése

Manapság a parketta nagyon sok üzletben, széles választékban elérhető, de a változatos elnevezések, árkategóriák és megjelenési formák között sok esetben nehezen igazodnak el a vásárlók.

Éppen ezért lényeges megtervezni a beszerzést, nehogy rossz választás, illetve elégedetlenség legyen a kapkodás eredménye. A parketták nagy tételben már komoly pénzügyi terhet jelentenek, lerakásukat követően pedig évtizedekig is meghatározhatják otthonunk képét, hangulatát, tehát nagy felelősséggel jár a kiválasztásuk. A következőkben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy melyek a parketta választás legfontosabb eldöntendő kérdései, amelyek mentén érdemes végigmenni a tervezéskor:

Ragaszkodunk-e az igazi fához?

Manapság nagyon sok parketta csak részben készül fából, mégis maximális fahatást képesek nyújtani. A tömörfa padló, illetve az eredeti szalagparketta autentikus és elegáns, így a klasszikus stílusú otthonok számára mindenképpen ajánlott. Ha modernebb stílusokban gondolkozunk, vagy kifejezetten cél a praktikus megoldás, akkor érdemes vegyes, illetve szintetikus típusokat nézni, mint például vinyl vagy laminált parketta.

Milyen árkategóriában gondolkozunk?

Az árak meglehetősen szerteágazóak tudnak lenni, ez függhet az anyaghasználattól, stílustól, márkától. A legmeghatározóbb mégis az, hogy valódi faburkolatot szeretnénk-e vagy sem. A tömörfa padló négyzetméter ára ugyanis nagyjából 12-50 ezer forint körül mozog, ezzel szemben a laminált padló általában 4-10 ezer Forint között mozog. A vinyl egy fokkal drágább, de még azért könnyen elérhető termék.