Mi az a VPS, és kinek van rá szüksége?

Manapság egyre több vállalkozó ismeri fel azt, hogy nem menekülhet az informatika világa elől. Sokan a szakterületük mellett naponta találkoznak új, eddig ismeretlen infótechnikai fogalmakkal, ami elsőre ugyan rémisztő lehet, de egy kis utánajárással gyorsan megérthetőek az alapvető definíciók. Ezúttal azzal foglalkozunk, mi is az a VPS, és kinek lehet rá szüksége.

A VPS jelentése

A VPS a „Virtuális Privát Szerver” rövidítése, ami egy olyan szervert jelent, amit ugyan mi magunk használunk, de fizikailag nem mi birtokolunk.

Kinek ajánlott?

Mivel a szerver megvásárlása jelentős tőkebevonást igényel – amit nem mindenki engedhet meg magának –, érdemes elgondolkoznunk a VPS-nek a bérlésén is. A legtöbb tárhelyszolgáltató vállalat ugyanis ilyen lehetőséget is kínál ügyfelei számára. A VPS-en saját, nem megosztott erőforrásokhoz juthatunk, amik kiadósabb szerverkapacitást biztosítanak a számunkra.

Ha saját honlapot vagy webáruházat működtetünk, ami a megszokottól különböző tárhelyszolgáltatást igényel, vagy az irodai szerverünket szeretnénk vele kiváltani, akkor is jó választás lehet. Segítségével a kezdeti kiadásunk összege jelentősen csökkenthető, továbbá a karbantartás és üzemeltetés sem a mi feladatunk lesz a jövőben. Ráadásul az is megnyugtató tény, hogy a javításokkal, helyreállításokkal sem nekünk lesz gondunk. Áramkimaradás esetén például a szolgáltató azonnali átállással tudja megelőzni a teljes összeomlást vagy részleges információveszteséget. Keressünk olyan szolgáltató céget, ami állandó rendelkezésre állást garantál!