A villanymotor történetének és működésének rövid áttekintése

Az elektromos energia mechanikus energiává való átalakítása Michael Faraday angol tudós nevéhez fűződik, aki 1821-ben állt nyilvánosság elé találmányával. Az első villanymotort pedig Jedlik Ányos készítette 1825-ben.

TÖRTÉNELEM – ÉRDEKESSÉG: Jedlik Ányos (született: 1800. január 11-én) nevéhez nem csupán a villanymotor feltalálása köthető, hiszen a magyar természettudós, feltaláló bencés szerzetes rendkívül sok területen alkotott maradandót. Az öngerjesztés elve, a dinamóelv megfogalmazása, sőt a szódavíz hazai gyártása is neki köszönhető.

A villanymotort gyakorlatban is alkalmazhatóvá pedig Werner Siemens német fizikus tette.

TÖRTÉNELEM – ÉRDEKESSÉG: Dr. Ernst Werner von Siemens (született: 1816. december 13-án) neve sokak számára ismert lehet, hiszen a német feltaláló és gyáralapító volt, akinek tiszteletére nevezték el anno a Siemens elektromos vezetőképesség SI-egységét is.  

Működési elve, mechanikája

Alapvetően egyszerű fogalom áll a villanymotor mögött: ez ugyanis egy olyan gép, ami az elektromos indukció elve alapján képes az elektromos áram energiáját mechanikus energiává alakítani – többnyire úgynevezett forgó mozgássá.

A villanymotor mára alapszerkezetté vált az elektrotechnikai világban. Számos járműben, kis- és nagy háztartási eszközben megtalálható. Ilyenek a mosógépek, elektromos fogkefék, fényképezőgépek, valamint a drónok és fűnyírók is. A páraelszívók, főzőlapok esetében is gyakran kerül beépítésre ilyen típusú motor, és a felsorolást hosszasan tovább lehetne folytatni.