Bővülnek a források az Erzsébet-táborokra

Idén 4,4 milliárdos költségvetési támogatással valósulnak meg programok az Erzsébet-táborokban, míg jövőre már mintegy 5 milliárdos központi támogatást fordít a gyerekek táboroztatására és egyéb programok lebonyolítására a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára jobbikos képviselők kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: az Erzsébet-program kiemelten támogatja a gyermekeket, a nagycsaládosokat, a fogyatékossággal élőket és a nyugdíjasokat. A program keretében megvalósuló Erzsébet-táborok egyaránt biztosítják magyarországi és külhoni gyermekek számára a tartalmas pihenés lehetőségét.
Rámutatott: a program fennállásának négy évében több mint 600 ezer ember jutott üdülési, pihenési lehetőséghez, közöttük 400 ezer gyermek. A résztvevők között gyermekvédelmi gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű, fogyatékkal-, veleszületett szív-, illetve reumatikus betegséggel élő, daganatos betegségből gyógyuló, valamint siket- és nagyothalló gyerekek is vannak.
A rendelkezésre álló forrásból idén a három Erzsébet-táborban (Fonyódliget, Zánka, Ivó) több mint 30 ezer iskolás gyermek vakációzhatott, kilencven százalékuk – a jelképes, 1000 forintos önrészt nem számítva – térítésmentesen – jelezte az államtitkár. Kitért arra is: az ország mintegy 400 pontján valósultak meg Napközi Erzsébet-táborok (összesen 740), ezek keretében közel 32 ezer gyermek vehetett részt a napközi rendszerben megvalósuló tábori programokon, ők fejenként, szintén jelképes, 100 forint önrész befizetésével járultak hozzá a táborozás költségeihez.
Rétvári Bence kitért arra is: a tavalyi év után, 2016-ban is folytatódott az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázat, amelynek keretében tíz turnusban, több mint kétezer 8-14 év között kárpátaljai gyermek nyaralt a zánkai Erzsébet-táborban. A tavaszi táborok csoportos pályázatok keretében biztosítottak kedvezményes üdülést a gyerekek számára, melyen közel 10 ezer tanuló vehetett részt Fonyódligeten és Zánkán.
Az őszi kalandtáborok szintén háromnapos turnusokban, szeptemberben várták a gyermekeket: az intézmények 10 tagú csoportokkal pályázhattak. A kalandtáborok keretében idén még közel 9000 gyermeknek volt lehetősége arra, hogy a szünidőt a zánkai, vagy a fonyódligeti Erzsébet-táborban töltse.
A Hungaroring Zrt. és az Erzsébet-táborok négy éve tartó együttműködésének eredményeként az idei évvel együtt, eddig több mint 12 ezer fiatal lehetett részese a Forma-1 Magyar Nagydíj futamát megelőző egyik legfontosabb eseménynek, a szabadedzésnek. Ebben az évben családok jelentkezését is várták, így összesen 3300-an – gyerekek és kísérőik – pályáztak sikeresen a tavasszal meghirdetett programra.
Rétvári Bence összegzése szerint az idei évben így mintegy 90 ezer gyermek vehetett részt az Erzsébet- táborokban.