Eredeti a csonkán fennmaradt maja kódex.

A dél-amerikai kultúrák meglehetősen különlegesek, és annál titokzatosabbak, pedig valószínűleg többet tudtak a fizikáról, és a világegyetem, a csillagok dolgairól, mint előttük, és idejükben bárki más, és valószínűleg mi is sok dolgot megtanulhatnánk tőlük. 

Sajnos azonban a katolikus spanyolok, akik az 1500-as években “hódító” azaz romboló körútra indultak a földrészen mindent meg akartak semmisíteni, és az információk nagyját sikeresen le is rombolták és meg is semmisítették.

Egy-egy töredéket találunk csak, például a Mexikói Maja Kódex, melyet korábban Grolier-kódexként emlegettek i. sz. 1021 és 1154 között keletkezett. Eredetileg 20 oldalas lehetett a könyvecske, ma ebből már csak 10 oldal van meg. A lapokon a Vénusz mozgását jegyezték fel, illetve ez alapján készített számításokat és jóslatokat is.

A mexikói Országos Embertani és Történeti Intézet megvizsgálta a kódexet, és minden kételyt kizáróan állítják, hogy a könyv eredeti, és nem hamisítvány. Korábban azért feltételezték, hogy erről lehet szó, mert sokkal szegényesebb és egyszerűbb, mint a korábbi kódexek, ráadásul tolvajok találtak rá egy barlangban.