Kft. alapítás kisokos

A korlátolt felelősségű gazdasági társaságok képezik hazánkban a legnépszerűbb cégtípust, hiszen több, mint 400 000 bejegyzett Kft. működik jelenleg.

A legtöbb kis-és középvállalkozás (kkv) esetén a Kft. alapítást választják. Habár ehhez a befizetendő törzstőke nem csekély – 3 millió Forint, a korlátolt felelősség tudata és a kedvező adminisztrációs eljárás, valamint a sztenderd gyakorlatok ismerete vonzó gazdasági formává teszik a Kft-t a vállalkozók számára.

Maga a Kft. alapítás folyamata rendes ügymenetben legfeljebb egy hetet vesz igénybe, az adminisztráció pedig rutin jellegű. Minél többet foglalkoznak a cégalapítók a tervezéssel, annál kevesebb járulékos munka és hiánypótlás várható. Fontos tehát, hogy a Kft. alapítás előtt már megfogható tervek legyenek például a leendő cég küldetése, tevékenysége, mérete és felépítése kapcsán.

Ez nagy segítségül fog szolgálni a Kft. alapításban főszerepet játszó ügyvédeknek, mert a nélkülözhetetlen létesítő okiratot eszerint fogják összeállítani, valamint a különféle hatósági engedélyek szükségére is időben fény derül, amelyek kiváltása szintén az alapítás ügymenetéhez tartozik. Miután kész az okirat, és az érintettek nem látnak már benne kifogást, akkor jöhet az aláírás, majd az illetékes hatóságokhoz történő beküldés.

A cégbíróság általában pár nap alatt jóváhagyja és bejegyzi az új gazdasági társaságot, amennyiben nem talál összeférhetetlenséget vagy egyéb jogi akadályt, esetleg hiányosságot. A Kft. alapítás sikere és gyorsasága nagymértékben függ az ügyvédi munkától, tehát érdemes a megfelelő személy(eke)t erre kiválasztani.

A bejegyzésen túl még egyéb teendők is akadnak, például banki regisztrációk vagy az említett hatósági engedélyeztetések.