Mesék, amelyek tanulságait ma is érdemes lenne alkalmazni

Valamikor volt egy társadalom, amely képes volt levonni egy-két (vagy tíz) tanulságot a klasszikus, gyakran antropomorf mesékből. Ennek viszont most is itt az ideje, és ez a társadalom mi kell, hogy legyünk. Nézzünk meg két rendkívül ismert mesét és azt, hogy milyen tanulságokkal szolgálnak számunkra.

 

A három kismalac

 

Ennek a mesének a leckéje az, hogy a szívószál és a bot nem ajánlott építőanyag, különösen az élelmi láncban messze levő lények számára. Az a malac, amely erőfeszítéseket tett egy hagyományosabb téglaalapú ház megépítésére, a legjobb helyzetben volt, hogy túlélje az élet elkerülhetetlen kihívásait. Ennek a korszerű alkalmazása pedig az, hogy a kőműves malac nem csak felkészültebb volt, mint a sertés testvérei, hanem mint az emberiség nagy része is. Felsőbbrendű elmével és fürgébb testtel megáldva, túl sok ember nem táplálja a testét megfelelően.

Edzés? Megfelelő táplálkozás? Valami hosszabb elolvasása, mint egy tweet? Ezek a dolgok megerőltetést igényelnek. És mint egy szilárdan felépített otthon, úgy az öngondoskodás is – az egyetlen dolog, amelyet bármelyikünk valóban irányít – osztalékot fizetünk, ha elérkeznek az élet akadályai.

Tényleg véletlennek tartjuk, hogy a COVID-19 halálozási aránya tízszer magasabb azokban az országokban, ahol az elhízás problémáival jobban küzdenek? Több gyenge minőségű dolgot eszünk sok esetben, mint a sertések. Ésszel kell felépítenünk jövőnk házát.

 

Piroska és a farkas

 

Ennek az ismert mesének az a tanulsága, hogy ne bízzunk annyira vakon a világba, hogy az felfaljon minket (vagy a nagymamánkat). Ennek a modern alkalmazás az valahogy így néz ki. Kezdjük azokkal a baloldali személyekkel, akik nem veszik észre az olyan hírhálózatok hazugságait, mint a CNN. Manapság túl kevés ember rendelkezik hatékony baromsági detektorral. A hátsó motívumokat – a nagymama ruházatában élő farkasok – képtelenség felismerni a nyugati társadalomban.

Fontos tehát értelmeznünk a dolgokat és nem kell mindent elhinni, amit a média ránk önt, nehogy kellemetlen következményei legyenek. A bölcsesség és az objektív források segítenek a túlélésben, a megmaradásban és győzelemben.