Mi a villanymotor története?

Sok ember, aki a mai modern társadalmunkban él azzal sincsen tisztában, hogy a lakásokban levő elektromos áram, világítás miképp került oda, mi a technikai háttere ezeknek a napi szinten használt eszközöknek, ahogy mondjuk azt sem tudja megannyi ember, hogy a TV, az internet, az okos eszközök hogyan működnek.

A komplexebb elektronikai eszközökre is ez igaz, mondjuk a villanymotorokra is, mert bár a fizika órán hallottunk róla egyes s mást, de a laikus embernek fogalma sincs, hogy egyáltalán hogyan működnek ezek, ki találta fel őket?

A villanymotorról arra talán emlékszünk középiskolai tanulmányainkból, hogy mechanikus energiát állítanak elő elektromos energia felhasználásával. Viszont az előállított, vagy inkább átalakított energiától függően beszélhetünk a villanymotor esetében motorról vagy dinamóról. Amennyiben motorról beszélünk, akkor azt géptani értelemben „munkagépnek” szokás hívni. Ilyenkor a mozgás és nyomaték iránya megegyező.  Ha a villanymotor elektromos energiát állít elő mechanikus energia felhasználásával, azaz ha a funkciója az, hogy “visszatermeljen” a hálózatra, akkor nevezzük dinamónak, azaz generátornak, erőgépnek.

Ezek az eszközök működésüket tekintve úgy működnek, hogy egy mágneses térben elhelyezett tekercsbe elektromos áramot vezetnek, a benne ezáltal kialakuló mágneses mező kölcsönhatásba lép a mágnesek közötti mágneses mezővel ez pedig elfordítja a tekercset, ami a villanymotornak a forgórészét, így keletkezik az áram.