Mi az a KATA és miért jó a bt-nek?

A KATA avagy (kisadózó vállalkozások tételes adója) egy kedvezményes adózási forma, melyet igénybe vehetnek a bt-k. Cégalapítás indításánál érdemes elgondolkodni azon, hogy a KATA-s bt-t hozzunk létre, mert azáltal, hogy bejelentjük kiadózóként a beltagot é/vagy a kültagot, számos adó fizetése alól mentesülünk.
A KATA lényege, hogy a bevételtől függetlenül, egy előzetes megállapodás alapján meghatároznak egy összeget, hogy mennyi legyen a cég adója, és ezt kell minden hónapban a NAV-nak elküldeni. Amitől mentesülnek a cégek ezáltal, az a tagsági adó és a járulékok. A járulék alól lehet mentesülni, a KATA-n kívül pedig az egyetlen kikerülhetetlen plusz kiadás az iparűzési adó (az áfa kikerülhető).
A várható adó, ha a KATA mellett döntesz a heti munkaviszonyodtól függ. Ha teljes állásban dolgozol, akkor 25 ezer forint körüli összegre számíthatsz, ha nincs főállású munkaviszonyod, akkor körülbelül 50 ezer forint lesz az az összeg, amit át kell utalnod a NAVnak.
A KATA azért jó, mert csak a bevételeidet kell számba venned és nyilvántartanod, erről évente kell bevallást írnod, könyvelőre pedig nincs szükséged.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.