Nem mehetünk a Marsra, az egészségünk miatt.

A Marsra való feljutás már nagyon régóta foglalkoztatja a NASA-t és az egész emberiséget, sokaktól hallhattuk már, hogy nagyon nagy öröm lenne számukra, ha majd egyszer ők lehetnének az első emberek a Marson, illetve ha valamikor fel tudnának jutni oda. Persze ezek elég vad álmoknak tűnnek, de azért az tény, hogy nagyon sokan izgatottak azzal kapcsolatban, hogy vajon eljut –e oda az emberiség a közeljövőben, hogy kolóniát telepítsünk a Marsra?

A legújabb kutatások szerint ez nem lehetséges – jelenleg semmiképp. Földünk ugyanis olyan csodálatosan lett megalkotva, hogy a bolygónk globális magnetoszférája megóvjon minket olyan kozmikus, sugárzó anyagoktól, melyek a belső szerveinket tönkretennék. Viszont az űrben nincs ilyen védelem, és az űrhajókat sem sikerült még olyan árnyékoló rendszerekkel ellátni, melyek alkalmasak lennének arra, hogy megvédjék az űrhajósokat, ha hosszabb távra mennének az űrbe. A Holdra szállás még elment, ott nem érte őket olyan hosszú ideig a sugárzás, de a számítások alapján a Mars-expedíciót nem bírná ki a testünk.

Egereken végzett kísérletekből az derült ki, hogy egy ilyen hosszú ideig tartó, ilyen erősségű sugárzás a bélfal roncsolásához vezetne, melynek következtében a belek nem tudnák felszívni a táplálékot, elvékonyodnának. Ugyan ez lépne föl a gyomorban, ráadásul az egész terület ki lenne téve az elrákosodás fokozott kockázatának.