Vegyünk olyan számológépet, mellyel minden kiszámítható!

A számológépe vásárlásakor természetesen sok mindent figyelembe kell vennünk: többek közt azt is például, hogy az adott használónak milyen szükségei vannak. Az egyszerű, matematika iránt kevésbé érdeklődő diákoknak nincs olyan tudásanyaggal ellátott számológépre szüksége, mint mondjuk egy olyannak, akinek a későbbiekben, az egyetemen is szüksége lesz a másítások elvégzése céljából egy komolyabb gépre. 

Egy számológépnek, ha csak a középiskola elvégzése a célunk, elég, ha egy olyan dual kijelzőjű gépet beszerzünk, mely rendelkezik fok, perc, másodperc funkciókkal, ismeri az alapvető kombinatorikai képleteket, ha bármilyen alapú logaritmust képes kezelni, tud legnagyobb közös osztót, és legkisebb közös többszöröst számolni. Azok a számológépek, melyek ezt tudják, azokkal már egy középiskolás hallgató kényelmesen elboldogul az érettségin. Ami sok diáknak probléma szokott lenni, az az, hogy a számológép a tört számokat nem tört formátumban jeleníti meg, hanem csak az egészeket jeleníti meg, illetve vesszővel elválasztva a törteket, illetve amikor a gyök számításokat végezzük, akkor is csak az eredményt írja ki. A Canon F-718SGA úgy ír ki mindent, mint a matematika órán, azaz rendes törteket ír ki, a törtek számlálójában és nevezőjében is lehet gyököket írni, illetve négyzetszámokat is.

Azoknak pedig, akik matematikusnak, mérnöknek készülnek, a SHARP EL-W506 -ot szokták ajánlani, melynek szintén matematikai kijelzője van, és egyenletek, egyenletrendszerek megoldása egyszerűen végezhető vele, illetve a mértékegység átváltás, mátrix számítás, differenciál-/integrálszámítás is megoldható vele.