Raktározási munkakör betöltéséhez szükséges kvalitások

Manapság, különösen az online vásárlás világában felértékelődött a raktári munka értéke, különösen azoknál a boltoknál, üzleteknél, ahol az online rendelésnek teret engednek, vagy ahol kifejezetten erre az üzletpolitikára építik a céges struktúrát.

 

Ma, az internet világában az online vásárlás nagyon népszerű és ennek oka az, hogy a fizikai üzletek fenntartása, üzemeltetése tetemes költséget jelent, ahogy az alkalmazottak fizetése is. Viszont, ha kizárólag online futtatjuk a cégünket, akkor a raktár költségen kívül nem lesznek plusz kiadásaink. Viszont épp ezért egyre több cégnek életében még inkább fontossá vált a raktározás.

Ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy a raktározás kategóriájába tartozó munkaköröket betöltő személyeknek mit kell csinálniuk? Sok minden tartozik ide: mondjuk a beérkező friss árukészlet lepakolása, rendszerezése, komissiózása, csomagolása. Ezek a fizikai munka részei, de vannak adminisztratív teendők is a raktározáson belül, mint amilyen a leltározás.

Sokak kérdezik, hogy vajon a raktározás munkafolyamata mennyire megterhelő, kinek érdemes elvállalnia, kell-e hozzá bármilyen előismeret, szakmai tapasztalat. Igazság szerint szakmai tapasztalat nem igen kell, azonban vannak olyan kvalitások, képességek, érzékek, melyek jól jönnek egy raktáros állás betöltésénél. Mondjuk szükséges, hogy az illető jó fizikai erőben legyen, nem csak kizárólag akkor, ha nagy terheket kell cipelni ide-oda, de akkor is, ha mondjuk csak egész nap talpon kell lenni. Szintén kell a jó koncentrációs képesség és a pontosság, hiszen nem mindegy, hogy milyen termékeket csomagol össze a raktározáskor az ember.