Hatékony stresszkezelési technikák

A stressz sajnos a mindennapi felgyorsult életünk velejárója, ezért hasznos megtanulni kezelni azt, hogy csökkenteni tudjuk a bennünk uralkodó feszültséget, ami hosszútávon nem egészséges sem ránk, sem a családi és baráti kapcsolatokra nézve.

Legyen az akár vizsgák előtti stressz, iskolai, egyetemi vagy munkahelyi stressz, fontos az, hogy a mindennapi élet kihívásait hatásos módon tudjuk kezelni, hogy a hajszoltság során felmerülő feszültséget könnyedén le tudjuk vezetni. Olyan ember ugyanis nincsen manapság, akit egyáltalán nem érnek stresszhelyzetek az élete során, ezzel mindenkinek szembe kell néznie ahhoz, hogy személyisége és kedélyállapota kiegyensúlyozott maradjon. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy embertársai, családja élvezni tudja a vele töltött időt, és ne váljanak a kapcsolataink terhesekké számunkra.

A stressz levezetésére számos módszer létezik, és eléggé egyénfüggő, hogy kinél mi válik be igazán, ezért a teljesség igénye nélkül megemlítünk most egy pár általánosan bevett módszert rá.

Mivel is kezdhetnénk találóbban a sort, mint a legtöbb kamasz bevett módszerével: foglald el magad valamivel. Legtöbb esetben a figyelem elterelése segít levenni a gondunkat az adott problémáról, így később visszatérve rá, hideg fejjel nem látjuk annyira megoldhatatlannak az adott helyzetet. Nyugodtan elpakolhatod a kacatjaidat, megsimogathatod a házikedvecedet, házi munkát végezhetsz vagy bármit, ami jobb kedvre derít.

Egy másik nagyszerű módszer lehet a stressz levezetésére, ha éneklünk valamit, vagy csupán egy hangosat nevetünk egy jó viccen vagy vígjátékon. Az embernek szüksége van a kikapcsolódásra, a megnyugvásra ahhoz, hogy meg tudjon pihenni, és megfelelő döntéseket hozzon.

Végül pedig vannak olyan személyek, akik attól nyugodjak meg, ha mély lélegzetet vesznek, és elszámolnak tízig, így sikerül jobban összpontosítani az előttük álló feladatra. Bárhogyan is, lásd felülről a problémát, és lazulj el! Minden megoldódik majd a maga idejében.