Hogy tanít a diákmunka az életre?

A 16 év körüli kamaszok a táborozós korszakból már kinőttek, ezért könnyen előfordulhat, hogy pár hét szabadidő után nem nagyon tudnak mit kezdeni magukkal. Ilyenkor minden szülőben felmerül a kérdés, hogy mivel kössék le a gyermeket? A válasz nagyon egyszerű: diákmunkával!

A diákmunka segítségével a gyermek megtapasztalhatja, hogy mit is jelent dolgozni, pénzt keresni. Új dolgokban próbálhatja ki magát, és ha sikeres benne, fejlődik az önbecsülése, nő az önbizalma. Új kapcsolatokra, barátokra tehet szert, és a munkáltatóval is kiépíthet olyan kapcsolatot, amely meghatározza későbbi karrier útját. Értékes tapasztalatokat szerezhet, amelyek segítségével újra tudja értékelni korábbi céljait, terveit.

Bár korántsem jár akkora felelősséggel, mint egy rendes állás, de ettől függetlenül a diákmunka nem játék! A gyereknek mindenképpen szellemi vagy fizikai igénybevétel. A másik oldalról azonban, kitartásra, állóképességre, fegyelemre, megbízhatóságra, felelősségtudatra, elővigyázatosságra tanít. Ezekre pedig nagy szüksége lesz a nagybetűs életben!

Biztosítsuk tehát a hátteret gyermekünk részére, hogy diákmunkát vállalhasson, de semmiképpen se erőltessük, ha úgy látjuk, hogy nem érett még rá.