Az emberi szervezetnek az optimális működéshez minden nap szüksége van friss gyümölcs és zöldség bevitelre. A magas víztartalommal rendelkező gyümölcsök rendkívüli gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. A fehérje és zsírtartalmuk elhanyagolható, viszont a szénhidráttartalmuk változó. A banán tartalmaz a legtöbb szénhidrátot. Frissen az energiaértékük általában alacsony, az aszalt gyümölcsöké magasabb. A vízben oldódó vitaminokat naponta szükséges pótolni, ilyenek a C, B és P-vitaminok, ezek nem halmozódnak fel a szervezetben, mint a zsírban oldódó vitaminok. A gyümölcsök természetes vitaminforrások és mindennapi fogyasztásukkal megelőzhetjük az egyes vitaminhiányok okozta betegségeket. Fontos odafigyelni arra, hogy a legtöbb vitamin felbomlik a főzés hatására, ezért nyersen a leghasznosabb a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes raktározni, felhalmozni ezért a túladagolásuktól óvakodni kell. Az egyik leggazdagabb C vitaminforrás a nyers hazai zöldpaprika és természetes formában sokkal jobb a szervezetbe juttatni, mint a mesterségesen előállított készítményekből. A multivitamin készítmények inkább télen használandók, amikor nehezebben lehet vitaminokban gazdag zöldségekhez és gyümölcsökhöz hozzájutni. Az utóbbi években nagy hangsúly került a D vitamin szedésére nemcsak gyerekek esetében, hanem minden korosztálynak. Nyáron a napsugárzás hatására képződik a szervezetben, de télen mindenképp vitaminformában szükséges pótolni. Ha jelen van a rendszeres gyümölcs és zöldség fogyasztás az étrendünkben és télen jobban odafigyelünk a hiányok pótlására, a szervezetünk egészséges marad, és jó eséllyel küzdi le az esetlegesen előforduló betegségeket is.